Lees voor

Terug naar overzicht

Bevestig plantenpaspoorten (voor met name Estland) altijd aan de partij!

Publicatiedatum: 3 juni 2024

Wilt u uw producten verhandelen naar EU-lidstaten? Dan moet er een geldig plantenpaspoort bijgesloten zijn. Sommige EU-lidstaten stellen extra eisen aan waardplanten van ziekten en plagen die niet gewenst zijn, zoals bacterievuur (Erwinia amylovora). Voor deze waardplanten bestaan de zogenoemde PZ-plantenpaspoorten. Het is belangrijk dat u de PZ-plantenpaspoorten altijd fysiek aan de partij waardplanten bevestigt.

Estland eist dat plantenpaspoorten aan de partij bevestigd zijn

Nederland kreeg de afgelopen periode vanuit Estland een aantal notificaties over ontbrekende en niet complete plantenpaspoorten. Dit gold met name voor plantenpaspoorten met de code PZ ERWIAM. Estland vindt het onacceptabel dat plantenpasporrten niet compleet zijn en op of aan de leveranciersdocumenten vastzitten. Ze overwegen maatregelen te nemen als niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Bevestig plantenpaspoorten altijd op de juiste manier

Plantenpaspoortplichtige producten kunnen alleen in het verkeer worden gebracht met een goedgekeurd en geldig plantenpaspoort. Verkeerd bijgesloten of niet geldige plantenpaspoorten kunnen leiden tot vernietiging van de partij. Het terug laten komen of een vervangend paspoort nasturen wordt niet altijd getolereerd.

Bevestig het plantenpaspoort altijd fysiek aan de partij om problemen te voorkomen:

  • Het plantenpaspoort moet in één oogopslag zichtbaar zijn.
  • Het plantenpaspoort mag u niet combineren met het leveranciersdocument.
  • Dit geldt voor alle plantenpaspoorten, niet alleen voor de PZ-plantenpaspoorten.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie zie onze website vragen plantenpaspoorten of benader uw keurmeester.

Terug naar overzicht