Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe blottertoets voor zaden van komkommerachtigen

Publicatiedatum: 29 mei 2024

Vanaf 1 juni kunnen we de aan- of afwezigheid toetsen van Alternaria cucumerina op zaden van komkommmerachtigen. Deze toets wordt uitgevoerd met de blottermethode.

Blottermethode

De blottermethode is een techniek om groei van de eventuele aanwezigheid van de ziekteverwekker te faciliteren. Dit gebeurt door uitleg van zaden op een filtreerpapier. Door incubatie over een periode, bij een specifieke temperatuur wordt de groei van het pathogeen op de zaden gestimuleerd. Door de specifieke morfologische kenmerken van het pathogeen is identificatie goed mogelijk.

Alternaria cucumerina

Alternaria cucumerina is een schimmel die bladvlekkenziekte in komkommerachtigen veroorzaakt. Van het pathogeen is bekend dat deze wereldwijd aanwezig is en voor problemen in komkommerachtigen zorgt. Hoewel de meeste komkommerachtige rassen momenteel resistent zijn tegen het pathogeen, wordt het pathogeen in Mexico beschouwd als een quarantaine-organisme. Overdraagbaarheid van deze schimmel via zaden is nog niet met zekerheid vastgesteld.

Alternaria cucumerina op zaden van komkommerachtigen

  • Test code: ACF002
  • Monster: 200 onbehandelde zaden
  • Tarief toets: € 127
  • Duur toets: 11 dagen

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunen de sector

We blijven de sector ondersteunen door nieuwe toetsen te ontwikkelen. Deze toetsen ondersteunen een juiste diagnose op planten met symptomen of helpen bij het controleren op en garanderen van vrijheid van bepaalde plantpathogenen.

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Terug naar overzicht