Isolaten voor resistentietoetsen

Procedure

De Plantum isolatencollectie komt voort uit een overeenkomst van Naktuinbouw en zaadbedrijven, en wordt ondersteund door Plantum. De bedrijven betalen de kosten voor instandhouding van deze collectie, en dragen ook bij in natura. De Werkgroep voor de Isolatencollectie organiseert ook workshops over uitdagingen op het gebied van resistentietoetsingen. 

De deelnemers aan de Werkgroep Plantum Isolatencollectie zijn: BASF, Bayer Crop Science, Bejo Zaden, Enza Zaden, Hazera Seeds, Pop Vriend Seeds, Rijk Zwaan en Syngenta Seeds. De collectie bestaat uit referentie-isolaten van virussen, bacteriën, schimmels en aaltjes. De isolaten worden gebruikt voor resistentietoetsen in DUS-onderzoek en voor derden. Naktuinbouw valideert referentie-isolaten met biotesten op fysio-differentiërende resistente rassen. 

Voorafgaand aan levering moet een Material Use Agreement (MUA) worden getekend, waarmee verdere distributie van de isolaten wordt verboden.

Derden hebben beperkt toegang tot de Plantum-isolatencollectie. Wij kunnen maximaal vier isolaten per kalenderjaar leveren aan derden.

Derden betalen een vast tarief. Dit tarief is exclusief de verzendkosten.

Deelnemers kunnen de isolaten in de Plantum-isolatencollectie gebruiken zonder betaling.

Levertijd

De levertijd is voor de meeste isolaten 1-2 weken. Voor vers materiaal van obligate parasieten zoals Bremia lactucae en Peronospora effusa kan de levertijd uiteenlopen van één maand tot één jaar.

Vragen?