Variety Tracer

Identiteit van plantenrassen (rasidentificatie) en/of soorten wordt steeds belangrijker. Naktuinbouw biedt de mogelijkheid om de identiteit van uw materiaal met behulp van DNA-fingerprinttechnieken vast te stellen. Hierbij kunt u denken aan afwijkende planten, verwisselingen en verkeerde leveringen. Wij onderzoeken op DNA niveau hoeveel rassen en soorten op elkaar lijken of juist verschillen. Zo krijgt u inzicht in de genetische verwantschap of diversiteit van uw te onderzoeken monster.

Over dit onderzoek

Met moderne DNA-technieken kunnen wij de genetische vingerafdruk van een pathogene bacterie bepalen en daarmee de identiteit achterhalen. Hiermee is het soms mogelijk de herkomst van een infectie te achterhalen. 

We analyseren isolaten van plantpathogene (ziekteverwekkende) bacteriën (bijvoorbeeld Cmm en Xcc) en vergelijken de profielen. Dit kan onderling of met profielen in een database. Dit geeft inzicht in de genetische verwantschap tussen gevonden isolaten. De resultaten kunnen inzicht geven in het verband tussen verschillende vondsten van isolaten.

Deze technieken kunnen ook worden gebruikt als er sprake is van verdenking van inbreuk op kwekersrecht of vermoedelijke nateelt. 

Aanmelden

Met dit formulier vraagt u informatie over de mogelijkheden van DNA-onderzoek of de combinatie van DNA-onderzoek en proeftuinonderzoek (Variety Tracer).

Variety Tracer

Vragen?