Lees voor

Terug naar overzicht

Gratis lezingen van Naktuinbouw op GrootGroenPlus

Publicatiedatum: 14 september 2023

Wat als er onverwacht een ziekte of plaag op de kwekerij opdoemt? Wat te doen met duurzaamheidseisen die aan boomkwekerijproducten worden gesteld? Wat als er twijfels zijn over de identiteit van het product? Interessante cases die Naktuinbouw-specialisten op 6 oktober uitdiepen in twee gratis lezingen tijdens de vakbeurs GrootGroenPlus in Zundert. In onze stand (B022) op deze beurs behandelen onze keurmeesters van 4 tot en met 6 oktober onderwerpen die top of mind zijn in de sector.

In de persruimte op de beurs biedt Naktuinbouw op vrijdag 6 oktober twee lezingen aan.
Deelname is gratis en aanmelden hoeft niet.

11.00 uur: Invasieve exoten, autochtoon materiaal en duurzame genetica

Er komen nogal wat nieuwe uitdagingen op de boomkwekerijsector af. Naktuinbouw-directeur
John van Ruiten praat bezoekers graag bij over belangrijke onderwerpen. “Er is veel aandacht voor
nieuwe plantensoorten die ons land verrijken. Maar die gaan zich soms ook vermenigvuldigen. Dit
worden dan ineens ‘invasieve exoten’ die beheerst moeten worden. Daarnaast is er in landschappelijke beplantingen veel aandacht voor Nederlands autochtoon materiaal. Maar is dat wel klimaatbestendig genoeg? En zijn er voor stedelijke beplantingen en particuliere tuinen in Europa andere keuzes te maken? Wat zit er op dat gebied aan te komen? Ik praat bezoekers hierover bij.”

De tuinbouw moet in snel tempo verdere verduurzaming doorlopen. Overheden, maar ook consumenten eisen dat van ons. Nieuwe rassen die resistenter zijn, stressbestendiger. John: “Gaan nieuwe veredelingstechnieken ons helpen? En doen we daar al genoeg aan? Wordt veredeling en het introduceren van nieuwe rassen iets voor steeds professionelere en grotere bedrijven? Interessant om met elkaar te bespreken!”
En tenslotte: de EU gaat de komende jaren nadrukkelijker duurzaamheidseisen stellen aan zaad- en plantmateriaal dat in de handel komt. Dit heeft impact op de kwekerijsector. Ook de Europese tuincentraketens stellen steeds vaker specifieke eisen aan hun toeleveranciers. Ook dit onderwerp komt aan bod in deze lezing.

14:00 uur: CSI in de tuinbouw: een case toegelicht

Is er twijfel over de identiteit van een geleverd product? Of ontstaan er geschillen rond de identiteit
van een product? Dan kan Variety Tracer een antwoord bieden.
Onze Variety Tracer-specialist Daniel Deinum neemt bezoekers mee in een waargebeurde case.
Hierin twijfelde een inkoper van een gemeente of de aangekochte iepen wel op eigen wortels stonden. Een uitdagende kwestie waarin onafhankelijk advies uitkomst bood.
Daniel: “Met Variety Tracer kunnen wij op alles waar DNA in zit een genetische identificatie uitvoeren. Met slechts een klein stukje bladmateriaal kunnen wij de identiteit van een monster vaststellen. In dit project vergeleken wij het materiaal van wortelmonsters met bladmonsters afkomstig van dezelfde boom. Voor dit onderzoek gebruikten wij speciale technieken. Hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat, licht ik toe tijdens deze presentatie.”

Onze thema’s in de stand B022

In onze stand behandelen onze keurmeesters onderwerpen die top of mind zijn in de sector. 

• Waar vind je de juiste informatie?
Ken de laatste landeneisen, weet wat te doen bij de verschillende ziekten en plagen, blijf bij in de kennis rondom het plantenpaspoort en de PZ-eisen. Onze experts laten u zien wat belangrijke informatiebronnen zijn.

• Weet wat je koopt!
Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kwaliteit en identiteit van het materiaal dat men aanschaft. Test uw sortimentkennis en weet waar u op moet letten bij inkoop.

• Houd ziekten en plagen buiten
Wat zijn de belangrijkste ziekten en plagen in de boomkwekerijsector? En wat te doen als u hiermee wordt geconfronteerd? Onze experts laten u – uiteraard veilig – kennismaken met de meest exotische indringers in onze sector.

• Zorg voor goede bedrijfshygiëne
Bewustzijn van de risico’s op het bedrijf of in het dagelijkse werk is heel belangrijk. Denk aan inkoop, ziekten en plagen, type waardplanten, omgaan met hygiëne, gedragsregels op het bedrijf, enzovoort. Daarom vragen we hier ook aandacht voor.

• Bijblijven met trainingen
Onze kennis en expertise delen we graag met onze achterban. Welke Naktuinbouw-trainingen zijn interessant voor de boomkwekerijsector? Wat zijn de mogelijkheden voor het kleinere bedrijf? 

Op onze Naktuinbouw-trainingen en -opleidingen is Colland Subsidie van toepassing. Talentboom in stand G105 geeft hier kosteloos advies over.

Meld u gratis aan!

Vraag nu alvast uw gratis toegangkaart aan via de website van GrootGroenPlus.

 

Terug naar overzicht