Laboratoriumtoetsen

Elke ondernemer wil gezond materiaal afleveren bij zijn klant. Naktuinbouw onderzoekt zaden, planten en bomen op gezondheid en kwaliteit.

Toetsen geven inzicht in de kwaliteit van teeltmateriaal. De laboratoria van Naktuinbouw onderzoeken teeltmateriaal op aanwezigheid van schadelijke virussen, schimmels, bacteriën, nematoden of andere organismen. Met een brede kennis en high-tech apparatuur biedt Naktuinbouw de zekerheid van goed getoetst teeltmateriaal.

Om volgens de laatste internationale richtlijnen te toetsen, werken wij op diverse niveaus samen met organisaties zoals de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organisation), ISTA (International Seed Testing Association) en ISHI (International Seed Health Initiative).

De toets resultaten delen wij alleen met de opdrachtgever. Alleen bij de vondst van een Quarantaine organisme, hebben wij een meldingsplicht richting de NVWA.

De diensten van onze laboratoria zijn voor iedereen beschikbaar. Uw bedrijf hoeft niet geregistreerd te staan als klant van Naktuinbouw. 

Toetsaanbod en kosten

Het complete overzicht aan toetsen en bijbehorende kosten vindt u in onze tarievenlijst. Hier staan per sector aangegeven welke verschillende toetsen we voor u kunnen uitvoeren.

Bekijk de tarievenlijst

Inzenden van monsters

Het materiaal dient afgesloten in plastic in een stevige doos verpakt te zijn. Voeg het inzendformulier toe in de doos. Wij verzoeken u bij het invullen van het inzendformulier zoveel mogelijk gebruik te maken van de toetscodes, zoals vermeld in deze tarievenlijst. Als u bij uw inzending aangeeft dat deze met SPOED behandeld moet worden, wordt het monster zo snel mogelijk ingezet. Het spoedtarief wordt dan in rekening gebracht.

> Meer over het inzenden van monsters algemeen

> Meer over het inzenden van monsters voor diagnostisch onderzoek

> Meer over het inzenden van monsters uit landen van buiten de EU

mijnNaktuinbouw

Voor gezondheidstoetsen op zaden is het mogelijk laboratoriumonderzoeken aan te vragen en in te zien via mijnNaktuinbouw. Als de resultaten van de onderzoeken bekend zijn, zijn deze hier te raadplegen. U ontvangt de certificaten nog wel op de manier die u van ons gewend bent. Heeft u nog meer vragen, neem gerust contact met ons op.

Ga naar mijnNaktuinbouw

Contact

U kunt ons bereiken via het e-mail. Uiteraard zijn wij ook telefonisch te bereiken:

  • Voor administratieve vragen (denk aan mijnNaktuinbouw, tarieven, inzendformulieren, inschrijvingen of facturen) belt u met de laboratorium administratie (071) 332 61 50.
  • Voor planningsvragen (denk aan beschikbaarheid, inzenddata, verwachte einddata) belt u met de planning van het laboratorium (071) 332 62 40.

Wij zijn elke maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8:00 en 16:30 uur.