Wie zijn wij

In ons laboratorium geven wij met toetsen inzicht in de identiteit, kwaliteit en gezondheid van plantaardig (teelt)materiaal. Zaden en planten waaraan uiterlijk niets bijzonders te zien is, kunnen toch kwaliteitsgebreken hebben. Daarnaast kunnen zij ook schadelijke virussen, bacteriën, schimmels of andere ziekteverwekkers met zich mee dragen. Wij helpen u graag meer zekerheid over uw materiaal te krijgen.

Toetslaboratorium

Wij onderzoeken teeltmateriaal op schadelijke virussen, bacteriën, schimmels, nematoden of andere organismen. Dit doen wij aan de hand van verschillende technieken. Denk hierbij aan PCR, ELISA, Biotoetsen en de Uitplaatmethode.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aantal toetsen uitgevoerd op nematoden, schimmels, bacteriën,virussen en zaadanalyses in 2020

 

Identificatie op DNA niveau (Variety Tracer)

Variety TracerMet DNA-technieken kunnen wij de identiteit van een plant (of een ander organisme) vaststellen. Wij onderzoeken op DNA niveau hoeveel rassen of soorten op elkaar lijken of juist verschillen. Zo krijgt u inzicht in de genetische verwantschap of diversiteit van uw te onderzoeken monster.

Diagnostiek en R&D

Wij ontwikkelen nieuwe toetsen voor ons Toetslaboratorium en valideren bestaande en ontwikkelde toetsmethoden. Zo bouwen we een brug tussen wetenschap en praktijk. De tuinbouwsector krijgt regelmatig te maken met nieuwe plantenziekten. Diagnostisch onderzoekers stellen een diagnose van ziek plantmateriaal. Dit doen wij in plantmateriaal in bomen, groenten, bloemen en bollen. Wij werken nauw samen met interne- en externe specialisten uit binnen- en buitenland.

 

 

Aantal diagnostische toetsen uitgevoerd in 2020

 

Toetscentrum Horst

Ons Toetscentrum in Horst creëert virusvrij uitgangsmateriaal van fruitgewassen en sierbomen. Toetsen bevestigen de gezondheidsstatus. Hoogwaardig uitgangsmateriaal houden wij doorlopend in stand en is beschikbaar voor de opdrachtgevers.

 

 

 

 

 

 

Aantal verschillende toetsen in ons Toetscentrum in Horst in 2020

 

Met de kennis, faciliteiten en toetsingsinstrumenten kunnen onze laboratoria zekerheid geven over de kwaliteit van uw uitgangsmateriaal. Voldoen de standaard laboratoriumtoetsen niet? Dan gebruiken wij toetsplanten voor de detectie van ziekteverwekkers en stellen daarna een diagnose.

Zaadanalyse

Wij verzorgen ook de kwaliteits- en zuiverheidsbepalingen voor zaad van bloemengroentenbomen en kruidachtigen. Bij kiemkrachtonderzoek bepalen wij de maximale kieming van uw partij zaaizaad. Dit kiemkrachtpercentage kunt u gebruiken om de kwaliteit van verschillende partijen zaad te vergelijken. Ook geeft ook inzicht in de waarde van een partij.

Resistentietoetsen

Resistentietoetsingen worden uitgevoerd door de afdeling Rassenonderzoek van Naktuinbouw. Op deze pagina vindt u meer belangrijke informatie met betrekking tot resistentietoetsingen.

Vragen?

U kunt ons bereiken via e-mail. Uiteraard zijn wij ook telefonisch te bereiken:

  • Voor administratieve vragen (denk aan mijnNaktuinbouw, tarieven, inzendformulieren, inschrijvingen of facturen) belt u met de laboratorium administratie (071) 332 61 50.
  • Voor planningsvragen (denk aan beschikbaarheid, inzenddata, verwachte einddata) belt u met de planning van het laboratorium (071) 332 62 40.

Wij zijn elke maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8:00 en 16:30 uur.