Lees voor

Nieuwe exporteur

Voordat u gaat exporteren moet u in het ontvangende land opvragen welke eisen van toepassing zijn op het plantaardige product dat u wilt exporteren. Dit kan standaardwetgeving (=landeneis) of een invoervergunning zijn.
Vervolgens kunt u deze eisen vergelijken met de landeneisen. Een nieuwe exporteur moet bij diverse organisaties geregistreerd staan. Anders is exporteren niet mogelijk.

Bereid u goed voor

Dit is belangrijk omdat u wilt voorkomen dat:

 1. Partijen worden afgekeurd tijdens de exportinspectie. Bijvoorbeeld door de vondst van een organisme, niet toegestane herkomst van het materiaal, etc.
 2. Niet voldaan wordt aan alle eisen waardoor de zending niet kan worden verstuurd. Denk hierbij aan aanvullende verklaringen zoals laboratoriumtoetsen of bedrijfsvrij-verklaringen, etc.
 3. Het fytosanitair certificaat niet juist is ingevuld. Dit luistert heel nauw. Controleer voordat u iets invult of dit is toegestaan en wat precies de eisen zijn.

Let op, het is uw eigen verantwoordelijkheid dat u controleert:

 1. Wat de eisen zijn van het land van bestemming
 2. Of uw materiaal aan de eisen voldoet
 3. Of het fytosanitair certificaat aan de eisen voldoet

Verder vraagt u een exportinspectie aan en maakt u een fytosanitair certificaat op via e-CertNL. Tijdens de exportinspectie moet de zending aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het fytosanitair certificaat kan worden gewaarmerkt.
De fytosanitaire inspecties worden uitgevoerd door de vier fytosanitaire keuringsdiensten. Dat zijn Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Kwaliteitscontrole Bureau (KCB), NAK en Naktuinbouw. Alle inspectielocaties in Nederland zijn verdeeld onder deze vier keuringsdiensten. Op locaties waar zaden, boomkwekerijproducten, plantuien en teeltmateriaal wordt geëxporteerd, komt Naktuinbouw de exportinspectie uitvoeren.

Aanmelden - registreren (export)

Wanneer u plantaardige producten vanuit Nederland exporteert, moeten deze voldoen aan de eisen die het ontvangende land daaraan stelt. Om te mogen exporteren moet u ingeschreven zijn bij de NVWA.

Volg de stappen hieronder om inspecties te kunnen aanvragen:

 1. Registratie bij Naktuinbouw 
 2. Registratie bij de NVWA als exporteur
 3. Aanvragen toegang voor e-CertNL bij RVO
 4. Aanvragen e-herkenning (EH 2+) bij e-CertNL
 • Houd rekening met voldoende doorlooptijd (enkele weken). U heeft namelijk met meerdere organisaties te maken. Als u hier niet op tijd klaar voor bent, kan de exportcertificering vertraging oplopen.
 • Let op dat alle registraties op hetzelfde Kamer van Koophandel (KvK) en vestigingsnummer worden gedaan. Dit voorkomt dat bij uitwisseling van gegevens het systeem vastloopt en u geen gebruik van de dienst kunt maken.
 • Als u de registraties en toegangen tot de systemen heeft geregeld kunt u al uw te gebruiken inspectielocaties doorgeven via het digitale formulier. Dan worden deze locaties in e-CertNL beschikbaar gemaakt.
 • U kunt Naktuinbouw machtigen in e-CertNL zodat de helpdesk met u kunt meekijken in uw aanvragen. Dat maakt de hulp en ondersteuning makkelijker. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de contactgegevens van de andere keuringsdiensten?
Wat zijn de kosten voor een exportinspectie?

Er geldt een jaarlijkse bijdrage zodra er meer dan twee bezoeken hebben plaatsgevonden. Daarnaast geldt voor elk bezoek een basistarief en met bijbehorend een tarief per inspectieminuut. Zodra een certificaat wordt opgemaakt in e-CertNL rekent de NVWA een bijdrage voor het gebruik van het systeem. Dit wordt door Naktuinbouw maandelijks (achteraf) gefactureerd.

Hoe kan ik Naktuinbouw machtigen om mee te kijken in onze aanvragen? Dit om goede ondersteuning te bieden.
 1. Ga naar deze pagina op de website van RVO
 2. Klik op > registeren en beheren
 3. Log in middels e-herkenning:
         Let op: het kan dat bij het doorlopen van de machtiging een pop-up de voortgang blokkeert. Verwijder deze dan eerst.
 4. Klik op iemand machtigen
 5. Klik op tabblad ‘Zoek nieuwe relatie’.
 6. Voer KvK-nummer 41150707 in en druk op zoek. Zodra Naktuinbouw in beeld komt, druk dan op het plusje.
         Druk op volgende.
 7. Klik op tabblad ‘Kies nieuw onderwerp’.
 8. Kies middels het uitrolscherm voor ‘Exportcertificaat’ en voeg dan de juiste sector toe.
 9. Klik op volgende.
 10. Klik op volgende.
 11. Ga akkoord met de machtiging en algemene voorwaarden en druk op verstuur.