Lees voor

Terug naar overzicht

Naktuinbouw opgenomen in Algoritmeregister

Publicatiedatum: 17 mei 2024

Naktuinbouw registreerde zich in het Algoritmeregister van de overheid. Ondanks dat we nu geen impactvolle algoritmes gebruiken, willen we hier toch open en transparant over zijn.

Algoritmes zijn automatische beslissingen op basis van rekenregels

Algoritmes zijn niet perfect. Ze maken soms fouten en er is een risico op vooroordelen, net als bij mensen. In het verleden is dat een paar keer flink misgegaan met geautomatiseerde processen bij de overheid. De overheid werkt daarom aan verbetering en het Algoritmeregister helpt daarbij.

Het Algoritmeregister

Het Algoritmeregister geeft aan welke algoritmes grote gevolgen kunnen hebben voor burgers of bedrijven. Lees meer over het Algoritmeregister op de website van de overheid.

Het Algoritmeregister is nog niet compleet. Het aanleveren van informatie over algoritmes is nu nog niet verplicht voor overheidsorganisaties. Die verplichting komt er wel aan. Voor die tijd publiceren steeds meer overheidsorganisaties informatie over hun algoritmes. Omdat zij open en transparant willen zijn over hun processen en de inzet van algoritmes daarbij. Naktuinbouw is er daar dus een van.

Bekijk hier onze pagina waarop wij aangeven nu geen impactvolle algoritmes te gebruiken.

 

Bron: algoritmes.overheid.nl

Terug naar overzicht