Lees voor

Terug naar overzicht

Inschrijving opfristraining Fytosanitair Controlemedewerker opengesteld

Publicatiedatum: 2 augustus 2023

Fytosanitair controlemedewerkers die in 2022 de training 'Fytosanitair controlemedewerker' met een diploma afsloten moeten nog een opfristraining volgen. Dit hebben NVWA, KCB en het bedrijfsleven met elkaar afgesproken. Naktuinbouw verzorgt deze training in opdracht van de NVWA.

Het VK heeft op dit moment de definitieve wetgeving (Target Operating Model) nog niet gepubliceerd. Maar de tijd begint te dringen, omdat in de voorlopige wetgeving staat dat vanaf 31 oktober 2023 snijbloemen van vijf families/geslachten: Orchidaceae, Dendranthema, Dianthus, Gypsophila en Solidago fytocertificaat-plichtig worden. Andere snijbloemen en groenten en fruit zijn (nog) niet fytocertificaat-plichtig en hoeven daardoor geen officiële fytosanitaire controles te ondergaan. Het gaat hier dus om bedrijven die bij het KwaliteitsControleBureau (KCB) geregistreerd zijn.

Bedrijfscontrolesysteem

Om de toename in inspecties en afgifte van fytosanitaire certificaten in goede banen te kunnen leiden is het Bedrijfscontrolesysteem ontwikkeld. Erkende bedrijven kunnen met behulp van bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers zelf de fytosanitaire controles uitvoeren. De collega keuringsdienst KCB komt alleen nog steekproefsgewijs controles uitvoeren. Meer hierover is te vinden op: nvwa.nl/bedrijfscontrole.

Verplichtingen

Als per 31 oktober de vijf genoemde snijbloemen fytocertificaat-plichtig worden (definitieve wetgeving is nog niet bekend) en uw bedrijf maakt gebruik van het Bedrijfscontrolesysteem van NVWA/KCB, dan moet u de volgende zaken voor 31 oktober 2023 ingeregeld hebben:

  • Uw bedrijf moet een erkenning Bedrijfscontrolesysteem hebben;
  • Uw bedrijf moet beschikken over bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers.

Trainingen door Naktuinbouw

Naktuinbouw Opleidingen verzorgt voor NVWA/KCB de benodigde trainingen.

Fytosanitair controlemedewerkers die in 2022 de training met een diploma afsloten moeten nog een opfristraining volgen bij Naktuinbouw. Deze opfristraining is voor de betreffende deelnemer gratis en start begin september. Een herexamen niet, deze kost € 275,- per herexamen.

Voor medewerkers die in 2022 geen training hebben gevolgd, of niet geslaagd zijn, start een basistraining begin september. Hiervoor gelden de reguliere trainingskosten. De inschrijvingen voor deze trainingen zijn al gestart.

Terug naar overzicht