Lees voor
Sluiten

Terug naar overzicht

Programma NAL-vergelijkingsonderzoeken 2024 bekend

Publicatiedatum: 17 januari 2024

NAL autoriseert bedrijfslaboratoria voor zaadkwaliteitsonderzoek. Een van de onderdelen van het bewaken van de toetskwaliteit is het vergelijkingsonderzoek. Het programma voor de NAL-vergelijkingsonderzoeken in 2024 is nu bekend.

Naktuinbouw Authorized Laboratories (NAL) is een erkenningssysteem dat bedrijfslaboratoria autoriseert voor monstername en zaadkwaliteitsonderzoek. Het systeem helpt laboratoria van zaadbedrijven betrouwbare toetsresultaten te genereren.

Kwaliteitsonderzoek van zaden

NAL houdt rekening met alle kritische onderdelen van het kwaliteitsonderzoek van zaden: de bemonstering voorafgaand aan het onderzoek, het kwaliteitssysteem van het laboratorium, de deskundigheid van de analisten, de toetsprotocollen en de afgifte van de resultaten via NAL-kwaliteitscertificaten.

Bewaken van de toetskwaliteit

NAL-laboratoria moet een programma opstellen om de kwaliteiten van de toetsen te monitoren. Een van de onderdelen is dat ze verplicht deelnemen aan het (jaarlijkse) programma van vergelijkingsonderzoeken.

Het ‘Proficiency testprogramma 2024’ voor NAL-laboratoria is bekend

U vindt het programma op de NAL-pagina op onze website onder het kopje Voorwaarden - Vergelijkingsonderzoeken. De ‘NAL Conditions 2024’ geven in appendix V uitleg over de organisatie van de vergelijkingsonderzoeken in zaadgezondheid. Ook ervaren laboratoria zonder NAL-autorisatie kunnen (op vrijwillige basis) deelnemen.

Terug naar overzicht