Lees voor

Terug naar overzicht

Elektronische uitwisseling fytosanitaire certificaten nu ook voor bomen en jonge planten

Publicatiedatum: 9 februari 2024

Op 31 januari startte Nederland met de afgifte van elektronische fytosanitaire certificaten voor de export van bloembollen, vaste planten (CBB), snijbloemen en potplanten (CST) naar het VK. De afgifte verloopt succesvol en vanaf 15 februari wordt het verder uitgebreid met de sector bomen en jonge planten (CBN).

De NVWA gaf in januari twee demonstraties.  De vragen en antwoorden zijn gebundeld en gepubliceerd op de website van de NVWA: Vragen en antwoorden over de afgifte van elektronische certificaten.

Aanpassingen aan ICT-systemen, webschermen en berichtenboek voor export Snijbloemen en potplanten VK

Vanaf 15 februari worden voor bovengenoemde drie sectoren de volgende certificaten afgegeven:

  • Validatie ePhyto hub is positief: elektronisch fytosanitair certificaat (ePhyto) en een digitaal gewaarmerkt PDF (ook wel geseald PDF genoemd) worden door e-CertNL afgegeven.
  • Validatie ePhyto hub is negatief: alleen een digitaal gewaarmerkt PDF wordt afgegeven.

Voor de niet genoemde sectoren worden (nu nog) papieren fytosanitaire certificaten afgegeven. Voor de afgifte van ePhyto’s moeten aanpassingen aan de systemen plaatsvinden. Welke aanpassingen noodzakelijk zijn, staan op de e-CertNL website.

Zolang dit niet gerealiseerd is, wordt alleen een digitaal gewaarmerkte PDF verzonden (gesealde PDF). In de overgangsperiode accepteert het VK die ook. 

De NVWA heeft een demo georganiseerd over de wijzigingen. De pdf van deze demo is beschikbaar.

Terug naar overzicht