Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe EU regelgeving Anoplophora chinensis

Publicatiedatum: 20 oktober 2023

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe eisen en bijbehorende inspecties bij de import van waardplanten van Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor) uit alle derde landen. Dit zijn landen buiten de Europese Unie. Het gaat om alle planten met een stam of wortelhals met een diameter van 1 cm of meer op hun dikste punt. Op dit moment gelden er alleen nog importeisen speciaal voor waardplanten uit China en voor Acer uit alle landen.

Manier van inspecteren per 1 januari 2024
Tijdens de importinspectie voert de keurmeester een zogenaamde ‘intensieve inspectie’ uit. Van elke partij bemonstert de keurmeester meerdere planten destructief. Dat betekent dat de keurmeester een gedeelte van de stam afknipt of afzaagt. Het gaat om 10% van de partij, tot een maximum van 450 planten.

Schriftelijke verklaring van ‘vrij zijn van...’ verplicht
Deze ‘intensieve inspectie’ geldt niet als de waardplanten komen uit een land waar Anoplophora chinensis niet voorkomt. Tot nu toe hoefden derde landen dit niet te verklaren op het fytosanitair certificaat. Vanaf 1 januari 2024 moet dit wel. Import op basis van ‘land vrijheid’ vindt alleen plaats als men ook bij de Europese Commissie schriftelijk aangeeft dat het betreffende land vrij is van Anoplophora chinensis. Dit moet uiterlijk 31 oktober 2023 gebeuren. De Europese Commissie houdt een lijst van landen bij die aan de EU schriftelijk hebben verklaard dat hun land vrij is. Op dit moment zijn dat de volgende landen:

Brazilië, Canada, Ecuador, Egypte, Guinee, India, Jamaica, Nieuw Zeeland, Paraguay, Dominican Republic, Singapore, Senegal, Uruguay, Zimbabwe

De lijst van landen maken de Europese Commissie en de NVWA op hun website bekend.

Import is ook mogelijk uit landen die niet vrij zijn
Daarvoor geldt ‘gebiedsvrijheid’ of ‘vrijheid op de productieplaats’. In dat geval geldt de hierboven genoemde destructieve bemonstering tijdens de importinspectie.   

De waardplanten van Anoplophora chinensis zijn:
Acer spp.
Aesculus hippocastanum
Alnus spp.
Betula spp.
Carpinus spp.
Citrus spp.
Cornus spp.
Corylus spp.
Cotoneaster spp. 
Crataegus spp.
Fagus spp.
Lagerstroemia spp.
Malus spp.
Melia spp.
Ostrya spp.
Photinia spp.
Platanus spp.
Populus spp.
Prunus laurocerasus
Pyrus spp.
Rosa spp.
Salix spp.
Ulmus spp.
Vaccinium corymbosum

 

Terug naar overzicht